Biljke

Bosiljak

Ime bosiljka ili ocimum basilicum potječe od starogrčkog basilikos što znači „mali kralj“. To ime mu je dato zbog njegovog suptilnog mirisa koji su Grci iz doba antičke Grčke smatrali dostojnim kraljeva. A zbog njegovog brzog rasta Rimljani su ga nazvali ocimum.

Malo botanike:
Bosiljak je jednogodišnja aromatična biljka. Porijeklom je iz Indije. To je jedna od rijetkih biljaka koje se mogu uzgajati svuda u Evropi. Postoje mnogobrojne vrste bosiljka. U aromaterapiji se koriste tri vrste koje se međusobno veoma razlikuju i po sastavu i po djelovanju. Ocimum basilicum je najpoznatiji od svih.
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje bosiljka?

Eterično ulje bosiljka se karakteriše visokim procentom etera koji čini od ovog ulja jedan od bitnijih antispazmodika u domenu aromaterapije.

Svoju efikasnost ispoljava i kod poremećaja digestivnog trakta, posebno ako su oni psihičkog porijekla, ali je isto efikasan i kod nadimanja, grčeva, mučnina itd.

Zbog antiinflamatornih i antalgičnih dejstava ovog ulja, njegova primjena je pogodna i u slučajevima bolnih ciklusa, artritisa i reumatizma uopšteno.

Eterično ulje bosiljka se može primijeniti i kod nekih infekcija i alergija respiratornih puteva.

Redovnim uzimanjem ovog ulja jača se imunosistem na dugoročnom planu.
  • Text Hover
Na psihoemocionalnom nivou ovo ulje je vrlo efikasno ako se djeluje u domenu strahova, stresa, nervoznosti, grčevitosti. Pomaže i u stimulisanju koncentracije i pamćenja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.