Biljke

Čempres

Svojom dugovječnošću i otpornošću čempres je postao simbol vječnosti, besmrtnosti i kao takav je slavljen u mnogim civilizacijama. U isto vrijeme čempres predstavlja simbol žalosti, vječnog života, uskrsnuća, kao i psihološke transformacije. Na Tibetu se i danas koristi u ritualima čišćenja i psihičke detoksikacije.

Malo botanike

Čempres je porijeklom iz istočne Evrope i zapadne Azije. Karakteriše se uskopiramidalnom izduženom krošnjom i može dostići visinu do 50 metara. Iglice su tamnozelene boje. Na donjoj strani iglica nalaze se žlijezde koje luče smolu.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje čempresa?

Eterično ulje čempresa je poznato po svojim osobinama aktiviranja cirkulacije vaskularnog i limfnog sistema. Stoga se može koristiti kod edema, hemoroida, celulita, grčeva mišića.
  • Text Hover
Ovo eterično ulje se može koristiti i u cilju regulacije hormonalnog sistema kod žena, te je njegova primjena prilagođena kod PMS-a, poremećaja menstrualnog ciklusa ili menopauze.

Na psihoemocionalnom planu, primjena eteričnog ulja čempresa se preporučuje u slučajevima rasejanosti, bježanja od stvarnosti, stanja emocionalne preplavljenosti ili za podsticanje koncentracije.

Upotrijeba ovog ulja u principu nije kontraindikovana sem u slučajevima mastoza. Radi svake sigurnosti preporučuje se savjet stručnog lica prije svake upotrijebe ovog eteričnog ulja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.