Biljke

Cimet

Cimet je orijentalna začinska biljka. Njena upotrijeba je zabilježena u farmakopeji kineske tradicionalne medicine prije više od 2700 godina. Cimet uživa reputaciju začina koji jača i čisti organizam. U grčkoj i rimskoj farmakopeji cimet se koristio kao sredstvo sa diuretskim, antiseptičkim i stimulativnim svojstvom. U ajurvedskoj medicini se koristi u slučajevima prehlada, sinusitisa, bronhitisa, dispepsija.

Malo botanike

Porijeklom je iz Azije. Cimet je drvo visine od 6 do 12 metara koje ne podnosi temperature niže od 15 stepeni. Raste u tropskom i suptropskom podneblju. Prva berba za destilaciju se obavlja tek nakon 6-7 godina starosti drveta. Eterično ulje se može dobiti iz kore, grana ili listova cimeta. Biohemijska kompozicija ta tri ulja se veoma razlikuje, te je neophodno poznavati iz kog dijela biljke je dobijeno ulje. Najblaže eterično ulje cimeta je ulje dobijeno iz kore drveta.
  • Text Hover
  • Text Hover
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje cimeta?

Svojim izuzetnim antiinfektivnim svojstvima primjena ovog ulja je u potpunosti opravdana kod infekcija digestivnog, urogenitalnog i respiratornog trakta.

Pored toga karakteriše se i jakim antinflamatornim dejstvom, a djeluje i kao afrodizijak.

Na psihoemocionalnom nivou ovo ulje „topi“ emocionalnu hladnoću, stimuliše kreativnost i umiruje nervoznu napetost.

U zavisnosti od dijela biljke od koje je eterično ulje dobijeno i od njegove koncentracije, eterično ulje cimeta može izazvati iritaciju kože ili biti toksično za pojedine grupe populacije. Radi svake sigurnosti preporučuje se konsultovanje stručnog lica prije svake upotrijebe ovog ulja.
Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.