Biljke

Eukaliptus

  • Text Hover
Eukaliptus je porijeklom iz Australije. Danas se može naći i u području mediteranskih zemalja, u Africi i u Americi. Postoji preko 600 vrsta eukaliptusa od kojih oko 500 vrsta daju eterična ulja. Starosjedeoci iz Australije su koristili ovu biljku u mnogobrojne medicinske svrhe. U današnje vrijeme, farmaceutska industrija koristi eukaliptus zbog njegovog ekspektorantnog dejstva.

Malo botanike:
Eukaliptus je drvo koje jako brzo raste i može prevazići visinu od 50 metara. Karakteriše se velikim špicastim listovima koji su sivozelene boje i prijatnog mirisa. Za njegov rast potrebne su ogromne količine vode, te se do kraja XIX vijeka koristio u suptropikalnim prijedjelima za isušivanje močvarnih područja. Njihovom masivnom plantažom se uspjevalo iskorijeniti "tropikalna" groznica, naročito malarija. Iako je izloženo ogromnim količinama vode, drvo eukaliptusa ne podleže truljenju.

Efikasnost i domen djelovanja eteričnih ulja eukaliptusa zavise od hemotipa - biohemijske kompozicije. Stoga se mogu naći ulja koja su više prilagođena kod upalnih procesa ili za tretman heloidnih ožiljaka, mada se najveći broj eukaliptusovih eteričnih ulja koristi u patologijama respiratornog trakta zbog bogatog sadržaja oksida i velikog kapaciteta dreniranja.

U kojim slučajevima ga koristiti?

Najveća indikacija korišćenja ovog ulja je u patologijama ORL-a, respiratornog trakta, kao i za gripozna stanja. Zbog svog mukolitičnog i ekspektorantnog dejstva ovo je ulje posebno efikasno kod bronhitisa i kod zakrčenja disajnih puteva.

Najčešće se primjenjuje u vidu masaža, ali je izuzetno efikasan i u difuziji.

Pojedine vrste ovog eteričnog ulja se mogu koristiti i kod male djece. Prije svake upotrebe ovog ulja kod beba i malog djeteta obavezno konsultovati stručno lice.

Napomena: Ovaj tekst je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.