Biljke

Geranijum

Tokom vijekova, geranijum je predstavljao simbol dugovječnosti i besmrtnosti u mnogobrojnim kulturama širom svijeta. U XX vijeku je imao reputaciju, kod operskih pjevača, da njeguje glas i da ga čini jačim i vječnim.

Malo botanike:
Porijeklom iz Južne Afrike, geranijum je stigao u Evropu tokom XVI vijeka i vrlo brzo je postao izuzetno popularan. Karakteriše se cvjetovima jakog mirisa i raznih boja. To je biljka koja se uzgaja na skoro sve četiri strane svijeta.

Postoje mnogobrojne vrste geranijuma, ali se dvije koriste za dobijanje eteričnih ulja. To su: geranijum rosat i geranijum bourbon - koji je više namijenjen za rad na psiho-emocionalnom nivou. Prva destilacija geranijuma urađena je u XIX vijeku.
  • Text Hover
  • Text Hover
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje geranijuma?

Eterično ulje geranijuma je odlično ulje za kožu. Može se primijeniti kod kožnih infekcija, psorijaze, egzema, akni, djeluje regenerativno i detoksificirajuće na kožu.

Antiinfektivna dejstva ovog ulja se mogu koristiti i na nivou digestivnog trakta - kod crijevnih infekcija. Ovo ulje ujedno ispoljava i stimulativno dejstvo na pankreas i jetru.

Svojim mirisom udaljava komarce i aplikacijom direktno na kožu umiruje nakon njihovih ujeda.

Na psiho-emocionalnom nivou ovo ulje smiruje u slučaju stresa, strahova, fobija, nervoznosti. Pomaže u pronalaženju emocionalne ravnoteže i stvaranja pozitivnog pristupa/pogleda na stvari koje nas okružuju. Smatra se da se primjenom ovog ulja privlače pozitivne stvari.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.