Biljke

Izop – miloduh

Poznat još iz antičkog vremena, miloduh se koristio za čišćenje tijela i bio je poznat kao lijek za sve. Smatran je i svetom biljkom. Često je spominjan u Bibliji i asociran sa ritualnim čišćenjem. U hrišćanstvu, izop je simbol kršćenja, vraćanja čistoće i skromnosti. Rimljani su ga koristili u zaštiti od kuge. U srednjem vijeku se koristio kao ljekovita biljka kod digestivnih poremećaja i bolova u grlu.
Malo botanike: 

Nisko drvo sa stalno zelenim listovima i cvjetovima jakog mirisa koji mogu biti plave, ljubičaste, roze ili bijele boje. Raste na toplom, krševitom, krečnom tlu izloženom suncu. Može se naći do 2000 metara nadmorske visine.

U aromaterapiji postoje i koriste se dvije vrste izopa: hyssopus officinalis i hyssopus decumbens, od kojih je jedino ova druga vrsta bez kontraindikacija.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje izopa/miloduha?

Ovo se ulje najčesće koristi kod oboljenja disajnih puteva: kod rino-faringitisa, sinuzita, bronhita, raznih oblika astmi…

Smiruje depresivna stanja, nervoznost, rasejanost. Pospješuje koncentraciju, jasnoću duha, meditaciju.

Kod primjene eteričnih ulja izopa neophodno je strogo voditi računa od koje vrste izopa je eterično ulje. Hyssopus decumbens je izuzetno blago ulje, bez kontraindikacija i može se koristiti kod djece, dok je hysopus officinalis neurotoksičan, abortivan te strogo zabranjen trudnicama, djeci, oboljelima od epilepsije… Stoga je neophodno, prije svake upotrebe, konsultovati stručno lice i osigurati se o kom se tačno ulju radi!
  • Text Hover
Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.