Biljke

Jela

Porijeklom sa sjeverne polulopte, da bi opstala, jela je razvila veliku otpornost prema dugim i hladnim zimama. To su prava pluća prirode. Koristila se u medicinalne svrhe još u antičko doba. Od jele su pravljene mješavine za liječenje bolesti disajnih puteva, protiv reume ili nervoznosti.

Malo botanike:
Porijeklom iz Kanade, jela je drvo koje raste pravo i može dostići visinu do 60 metara. Njen korijen u zemlji slijedi njenu vertikalnost iznad zemlje.
Eterično ulje jele se pravi od njenih iglica. Postoje mnogobrojne vrste jela koje služe za pravljenje eteričnih ulja.
  • Text Hover
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje jele?

Sa svojim antiseptičkim svojstvima, eterično ulje jele je naročito pogodno za liječenje oboljenja disajnih puteva: bronhitisa, katara, prehlade…, ali je i odličan vazdušni antiseptik, u difuziji, za vrijeme zimskih mjeseci.

Ublažava reumu i artrozu, smiruje grčeve i mišićnu napetost.

Djeluje tonično i kao generalni stimulant, te je njegova primjena prilagođena kod umora, oslabljenog imuniteta u stanjima „burn out“-a.
  • Text Hover
Na psiho-emocionalnom planu, jela djeluje antidepresivno, uravnotežava neuro-vegetativni sistem, daje energiju, snagu, volju, jača psihu u slučajevima mentalne iscrpljenosti.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.