Biljke

Kleka

Kleka je najvjerojatnije jedna od prvih biljaka koju je čovjek koristio, i to još u periodu preistorije. Njena antiseptička dejstva bila su poznata i priznata još u antičko vrijeme. Njeno se drvo gorjelo sa ciljem čišćenja u vrijeme borbi protiv epidemija. Smatra se da je Hipokrat pobjedio kugu u Atini zahvaljujući paljenju njenog drveta. U srednjem vijeku smatralo se da kleka jača vitalnost i koristila se kao generalni tonik, ali i u antiseptičke, diuretične svrhe. Koristila se i protiv reumatizma.

Malo botanike:
Kleka je žbunasto drvo koje raste i do 2000 metara nadmorske visine. Njeni su cvjetovi žute, a bobice plavo-crne boje.
Postoje dvije vrste kleke od kojih se prave eterična ulja. Svaka od njih daje eterična ulja iz svojih bobica i grančica/iglica.
  • Text Hover
  • Text Hover
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje kleke?

Eterično ulje kleke je jedno od najefikasnijih za reumatizam, naročito kod artrita, poliartrita. Djeluje antiinflamatorno i antalgično kod bolova u zglobovima.

To je ulje sa odličnim diuretskim dejstvom.

Može se koristiti i kod nečistoća kože koje se javljaju uslijed nagomilavanja toksina u organizmu.

Njegovo antalgično i antiinflamatorno dejstvo se može koristiti i u slučajevima neuralgija, išijasa, lumbaga, grčeva u mišićima.

Uspješno djeluje i na nivou digestivnog trakta - kod kolika, nadimanja, kiseline u želucu, reguliše varenje, stimuliše pankreas…

Kao i većina eteričnih ulja, klekovo ulje djeluje i na psiho-emocionalnom nivou: pomaže u oslobađanju od strahova i loših uspomena, jača volju i odlučnost, nadvladava neuroze psihološkog porijekla - mentalnu rigidnost, paranoju, melankoliju, fobije, strah od poraza…

I ako upotreba ovog ulja ne predstavlja kontraindikacije, njegova primjena treba biti u sklopu sa preporukama kompetentnog lica.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.