Biljke

Lavanda

Lavandino ulje je jedno od najpoznatijih i najkorišćenijih eteričnih ulja. Njeno ime je latinskog porijekla i znači "prati", "čistiti". Još od antičkog doba, lavanda se koristila za pranje rublja, uzimanje kupki… U obliku eteričnog ulja koristi se u svrhe "čišćenja", "pranja", kako na fizičkom tako i na psiho-emocionalnom nivou. Naše su bake čuvale kesice lavandinog cvijeta u ormarima da bi "čistile" i očuvale rublje od moljaca.

Malo botanike:
Lavanda je žbunasta biljka koja raste na krečnom i kamenitom tlu. Može se naći i na nadmorskoj visini do 1800 metara. Cvjeta u ljetnjim mjesecima. Za proizvodnju eteričnog ulja lavande koriste se njeni procvjetali vrhovi. Potrebno je oko 150 kg procvjetalih vrhova za dobijanje jednog litra eteričnog ulja.

Postoje mnogobrojne vrste lavandi, pa samim tim i različite vrste eteričnog ulja koje se razlikuju po svojoj djelotvornosti. Od svih ulja, najpoznatije je eterično ulje prave lavande, "lavandula vera", koje je ujedno i najcjenjenije, naročito ako je lavanda, od koje je urađeno ulje, rasla u divljem obliku. Danas se najčešće koristi kultivisani oblik lavande, ali su njene kvalitativne osobine inferiornije u odnosu na prethodnu.

Zbog svoje popularnosti, eterično ulje lavande je često falsifikovano i zamijenjeno svojom podvrstom "lavandula hybrida" ili čak mirisima dobijenim sintezom - u tim slučajevima su blagotvorna dejstva lavande potpuno odsutna.
  • Text Hover
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje lavande?

Lavandino ulje se, kod problema kože, može koristiti u mnogobrojnim slučajevima, npr. kod egzema, dermatita, čireva, rana, opekotina, u pospješivanju zacjeljivanja, …svojim blagim antiseptičkim dejstvom sprečava pojavu eventualne infekcije rana ili opekotina, djeluje smirujuće, antiinflamatorno…

Svojim umirujućim dejstvom pospješuje uspavljivanje kada je poremećaj sna posljedica stresa, napetosti, spazmofilje.

Sedativno dejstvo lavande se ispoljava i na mišićnom nivou, te je korisna kod grčeva, protiv bolova u mišićima, spazama, favorizuje i opuštanje solarnog pleksusa.

U oblasti kardiovaskularnog sistema, njeno se dejstvo ispoljava u vidu blagog hipotenzivnog efekta i smirivanja srčanih palpitacija.

Na psihičkom nivou, lavandino ulje se može koristiti za opuštanje, smirivanje, uspostavljanja emocionalne ravnoteže, kod nervoze, strahova, fobija, nervozne napetosti, poremećaja sna uslijed prethodno navedenih stanja.

Lavandino ulje se može koristiti i kod beba za smirivanje kolika i za lakše uspavljivanje.

Napomena: Ovaj tekst je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svake upotrebe eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.