Biljke

Lovor

  • Text Hover
Simbol besmrtnosti i pobjede, njegovim listovima su se krunisali pobjednici, mudraci, geniji… Sa Cezarom, lovor je postao simbol vojne pobjede. Grci mu i danas dodjeljuju zaštitnička svojstva, te ga iz tog razloga često sade ispred ulaza u kuću. Lovor je još iz antičkog vremena uživao reputaciju medicinalne biljke.

Malo botanike:
Lovor je drvo koje može dostići visinu i do 10 metara. Njegovi listovi su tamno zelene boje i ostaju zeleni tokom cijele godine. Drvo lovora može živjeti 50 i više godina. Voli sunce, relativno brzo raste i rustično je drvo, te može podnjeti i temperature od -10 C.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje lovora?

Eterično ulje lovora je jedno od eteričnih ulja koja posjeduje najširi antibakterijski spektar djelovanja. Stoga se to ulje može koristiti kod mnogobrojnih oblika infekcija bakterijskog, virusnog ili fungicidnog porijekla.

Zbog svog analgetičnog i antispazmotičnog dejstva, lovorovo ulje se može primjenjivati kod artrita, poliartrita, reume, kod mišićnih napetosti, neuralgija…

Na psiho-emocionalnom nivou, to je ulje koje jača neurovegetativni sistem, stimuliše koncentraciju i pamćenje, razvija kreativnost, smiruje psihoze, fobije, strahove (pa i one pred ispit). Podstiče povjerenje u sebe i pomaže u prevazilaženju samog sebe.
Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.