Biljke

Menta

  • Text Hover
Menta (nana) je oduvijek činila dio najkorišćenijih medicinskih biljaka, i činila dio sastava biljne mješavine koja je služila u zaštiti od kuge. U antičko doba su je koristili da bi njome mirisali kupke, a od XIV vijeka za bijeljenje zuba i za maskiranje mirisa duvana. Menta je prihvaćena i koristi se skoro u svim kulturama : kod arapa za spravljanje čaja, u Aziji za sprarvljanje salata, Englezi je koriste za spravljanje umaka… U ajurvedskoj medicini menta je priznata po svom smirujućem i osvježavajućem dejstvu.

Malo botanike:
Menta je biljka koja se karakteriše jakim mirisom, listovima tamnozelene boje i malim bijelim cvjetovima. Voli vlažno tlo i brzo se širi.
Postoje mnogobrojne vrste mente i svaka od njih daje eterično ulje sa različitim učinkom, ali im je zajednička osobina da djeluju osvježavajuće, podstiću koncentraciju i smisao za analizu.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje mente?

Svojim osvježavajućim i sedativnim dejstvom, ulje mente je pogodno u slučaju glavobolje, napetosti u prijedjelu vrata i ramena, kod „uklještenih“ prstiju,…

To je također odlično ulje kod mučnine, povraćanja, lošeg podnošenja vožnje, nadimanja, otežanog varenja, nakon obilnih obroka… svojim snažnim ali prijatnim mirisom uspješno maskira zadah.

Zbog svog anestezirajućeg dejstva, menta se može primijeniti kod bolova mišića ili zglobova, lumbaga, kontuzija. Eterično ulje mente uspješno smiruje zubobolje i bolne apscese.

Na psiho-emocionalnom planu, svojom svježinom smiruje pretjerane emocije, iritabilnost, eksplozivne temperamente, podstiće smisao za analizu i „hladnokrvnost“ (hladna glava).

Imajući u vidu da je eterično ulje mente izuzetno efikasno i da bi se izbjegle eventualne komplikacije nastale uslijed njegovog predoziranja, bitno je prilikom korišćenja pristupiti sa izuzetnom pažnjom i u potpunosti poštovati savjete stručnog lica.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.