Biljke

Mrkva

Mrkva se uzgaja već više od 2000 godina i vrlo je popularna u kuhinjama širom svijeta. U antičkom dobu sjeme i listovi mrkve su bili poznati po svom zagrijavajućem dejstvu, te su se njihove infuzije koristile u slučajevima prehlade, cistita i svih stanja koja su tražila „toplotu“.

Malo botanike :
Mrkva je dvogodišnja biljka. Prve godine se ubira njen korijen koji je izuzetno bogat nutritivnim vrijednostima. Tokom druge godine mrkva daje cvijet i sjeme od kojeg se kasnije destilacijom dobija eterično ulje. Listovi mrkve su prekriveni dlačicama, a cvjetovi su hermofroditi i mogu se samostalno oploditi. Eterično ulje dobijeno iz sjemena karakteriše se prodornim mirisom.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje mrkve?

Eterično ulje mrkve posjeduje izuzetne kapacitete tkivne regeneracije. Njegova primjena je vrlo pogodna za pospješivanje cikatrizacije kože, za obnavljanje tkiva jetre, pankreasa, bubrega itd.

Ovo eterično ulje se može koristiti i sa ciljem pospješivanja laktacije kod porodilja.

Na psihoemocionalnom planu eterično ulje mrkve pospješuje „zacjeljivanje“ emocionalnih povrijeda, daje osjećaj stabilnosti, spokojstva i sigurnosti.

Iako korišćenje ovog ulja nema kontraindikacija, poželjno je radi svake sigurnosti konsultovati stručno lice prije svake upotrijebe.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover