Biljke

Narandža

  • Text Hover
Porijeklom iz Azije, narandžino drvo se po prvi put uzgaja u mediteranskom pojasu u X vijeku, a u Evropu stiže tek u XVI vijeku. Čini dio kineske tradicionalne medicine koja je koristi za poboljšanje varenja i ublažavanje grčeva, a u Evropi od XVIII vijeka je koriste za ublažavanje kolika i astme.

Malo botanike

Narandžino drvo je porijeklom iz jugoistočne Azije. Raste u toplim predjelima i može dostići visinu do 10 metara. Karakteriše se trnovitim granama i listovima dužine od 4 do 10 centimetara. To je jedna od rijetkih biljaka koja daje, u zavisnosti od dijela biljke koja se destiluje, više različitih vrsta eteričnih ulja. Tako se eterično ulje narandže dobija hladnim presovanjem narandžine kore, eterično ulje neroli od njenog cvijeta i eterično ulje bigarade destilacijom listova sa malim grančicama i pupoljcima narandže.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje narandže?

Eterično ulje slatke narandže je prijatnog mirisa i posebno prilagođeno za difuziju. U difuziji djeluje smirujuće i kao odličan atmosferski antiseptik.

Na psihoemocionalnom nivou ublažava stanje straha i nervoznosti, podstiče radost i pospješuje kreativnost i komunikaciju.

Ovo eterično ulje je vrlo fotosenzibilno i lako stvara iritacije na koži prilikom izlaganja suncu. Stoga je najbolje koristiti ga u difuziji. Radi svake sigurnosti preporučuje se konsultovanje stručnog lica prije svake upotrijebe eteričnih ulja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.