Biljke

Ruža

  • Text Hover
Njena ljepota i miris dale su ruži status kraljice cvijeća. Prisutna u mnogobrojnim civilizacijama, još od antičkih vremena, ruža je bila simbol ljubavi, čistoće i strasti. Bila je uvijek povezivana sa boginjama ljepote i ljubavi, kako u rimskoj sa Venerom, grčkoj sa Afroditom, tako i u indijskoj mitologiji sa Lakšmi.

Malo botanike:
Tragovi prvobitne ruže, rosa gallica, datiraju još od XII vijeka p.n.e. i od nje su nastale danas sve poznate ruže. Njena zemlja porijekla je Sirija, u Evropu je stigla u XIII vijeku, a na Balkan je došla sa Turcima. Masivna proizvodnja ruže počinje sredinom XVII vijeka.

Danas postoji preko 300 vrsta ruža, od kojih su tridesetak mirisne i samo se tri vrste ruže koriste za proizvodnju eteričnih ulja. Najpoznatije i najtraženije od svih je eterično ulje rosa damascena. Za dobijanje jednog litra ovog ulja potrebno je 4000 kilograma latica, što je razlog njenoj visokoj cijeni. Zbog svoje izuzetne popularnosti i traženosti, njeno je ulje često falsifikovano miješanjem sa drugim jeftinijim uljima ili mirisima dobijenim sintezom - u tom slučaju su sva blagotvorna dejstva ružinog eteričnog ulja u potpunosti odsutna.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje ruže?

Ružino eterično ulje je najkompletnije i najkompleksnije eterično ulje, ali je zbog visoke cijene njegova upotreba ograničena.

To ulje je odlično za kožu te se može koristiti kako u estetske svrhe - protiv bora, crvenila, tako i u terapijske svrhe - kod egzema (naročito kod beba i male djece), kožnih upalnih procesa, otvorenih vena, rana… ima odlična regeneratorska i cikatrizirajuća dejstva na kožu.

Posebna efikasnost primjene ovog ulja vezana je za patologije svih sistema koje su psiho-emocionalnog porijekla i manifestuju se somatizacijom, bilo da se radi na respiratornom, digestivnom, kariovaskularnom nivou.

Eterično ulje ruže je jedno od najefikasnijih u uspostavljanju psiho-emocionalne ravnoteže kod nervoznih strahova, depresije, nesanice, palpitacije… Otklanja negativne misli, iritabilnost i pomaže u prevazilaženju emocionalnih povrijeda i želje za osvetom. Podstiče ponovno uspostavljanje povjerenja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.