Biljke

Ruzmarin

Poznat i korišćen još iz antičkog doba, ruzmarin uživa reputaciju simbola sjećanja, memorije, bilo da se radi o sjećanju na preminule osobe ili u smislu poboljšanja kapaciteta pamćenja i memorije. Također se smatra da je ruzmarin simbol plodnosti, povjerenja i vjernosti, te se stoga koristi za kićenje mladenaca. U nekim tradicijama, u znak prijateljstva, gostu se poklanja grančica ruzmarina.

Malo botanike:
Ruzmarin je žbunasto drvo koje može dostići visinu do 1-1,5 metara. Njegovi listovi su igličastog oblika i podsječaju na iglice četinara. Cvjetovi su svijetlo plave boje.

U zavisnosti od podneblja na kome raste, mijenja se njegova biohemijska kompozicija pa samim tim i njegovo terapijsko djelovanje.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje ruzmarina?

Indikacije za primjenu ovog ulja zavise prvenstveno od biohemjske kompozicije. Stoga je ruzmarin bogat kamforom prvenstveno namijenjen za korišćenje u oblasti lokomotornog sistema : za bolove u zglobovima, mišićima, nakon fizičkog napora… Svojim zagrijevajućim efektom stimuliše cirkulaciju i pospješuje opuštanje mišića. Veće količine tog ulja mogu dovesti do hipertenzije.

Svojim mukolitičkim i ekspektorantnim dejstvom, ruzmarin bogat oksidima je prvenstveno namijenjen za infekcije respiratornog trakta.

Treća vrsta ruzmarina je ruzmarin bogat verbenonom. Njegov domen djelovanja je prvenstveno u oblasti digestivnog trakta i jetre. Stimuliše čišćenje i obnavljanje jetre, te je njegova primjena indikovana kod patologija vezanih za jetru i varenje.

Na psiho-emocionalnom nivou, sve tri vrste ruzmarina djeluju u smislu jačanja pamćenja i koncentracije, poboljšavaju jasnoću misli i daju povjerenje u sebe.

Korišćenje ovog ulja zahtijeva dobro poznavanje eteričnih ulja i jasno definisani hemotip ulja u pitanju. Stoga je neophodno prije svake upotrebe konsultovati stručno lice.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.
  • Text Hover