Biljke

Smilje

  • Text Hover
Poznato još iz antičkih vremena, smilje je simbol vječnosti i besmrtnosti. Cvijet smilja, u govoru cvijeća, nosi poruku vječne ljubavi. U ranijim tradicijama, nevjesta je nosila buket tog cvijeća kao simbol vječne ljubavi. Latinsko ime smilja je helichrysum italicum i označava sunce, život, zlato.

Malo botanike:
Smilje je porijeklom iz Evrope i raste u mediteranskom podneblju. Voli suho i pjeskovito tlo bogato silicijumom i jako izloženo suncu. Biljka je visine 20-40 cm sa sitnim žutim cvijetovima koji ne venu - odakle i potječe narodni naziv besmrtne.

Postoji oko 500 vrsti smilja, ali je od svih helichrysum italicum najpoznatija i sa najvećim dejstvom.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje smilja?

Zbog antalgičnih i antikoagulantnih dejstava, njegovo korišćenje je pogodno kod povrjeda, modrica kako spoljnih tako i unutarnjih, pa čak i kod zastarijelih. Opušta mišiće, tetive, ligamente. Njegovo antalgično dejstvo je efikasno i kod bolova zglobova, kod artrita, poliartrita…

Ulje smilja pospješuje cirkulaciju, te je pogodno kod flebita, proširenih vena, za stimuliranje mikrocirkulacije.

Odlično je ulje za kožu, te se može primijeniti kod rana, opekotina od sunca, psoriaze, inficiranih akni. Ispoljava izuzetna svojstva zarašćivanja ožiljaka, čak i heloidnih, i odličan je regenerator kože - stimuliše regeneraciju ćelija.

Kao i većina eteričnih ulja, i ulje smilja djeluje na psihičkom nivou. Njegova upotreba pospješuje stvaranje i održavanje unutarnjeg mira, prevazilaženje psihičkih trauma iz ranog djetinjstva, pomaže u pronalaženju životnog cilja.

Iako ne postoje kontraindikacije za upotrebu ovog ulja, poželjno je konsultovati stručno lice prije svake primjene.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.