Biljke

Smreka

Smreku Indijanci iz Sjeverne Amerike koriste kako u spiritualnim ritualima, tako i u svakodnevnoj medicini. Infuzija njenih iglica se koristila kao antiseptik respiratornih puteva. Smreka je smatrana i korišćena kao „punjač baterija“. 

Malo botanike

Smreka je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Raste na planinskim padinama. Karakteriše se pravilnom piramidalnom krošnjom sa iglicama koje se smenjuju na svakih 4–10 godina i tankom korom. Daje plodove, šišarke koje su crvenosmeđe boje. Zbog svoje odlične rezonancije, drvo smreke se koristi za izgradnju klavira i violina. Postoje razne vrste smreka: bijela, plava, crna. U aromaterapiji se najviše koristi crna smreka koja se i smatra „punjačem baterija“.
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje smreke?

Eterično ulje smreke olakšava disanje, te je njegova upotrijeba prilagođena kod infekcija respiratornog trakta – rinitis, bronhitis itd.

Antiinflamatorna svojstva ovog ulja se mogu primijeniti kod reumatizma, bolova mišića i zglobova.

Ovo eterično ulje jača imunosistem, daje vitalnost i djeluje na opšte stanje umora.

Na psihoemocionalnom planu, ovo ulje se može koristiti kod stanja depresija, burn-out-a, apatija, strahova. Podstiče samopouzdanje.

Eterično ulje smreke ne ispoljava kontraindikacije, ali radi svake sigurnosti preporučuje se prije svake upotrijebe savjet stručnog lica.
  • Text Hover
Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.