Biljke

Boswellia

  • Text Hover
Boswellia pripada grupi svjetih ulja i nadaleko je najpoznatija po svojim osobinama u pripremi za meditaciju. Na dan Isusovog rođenja bila je poklonjena uz mirtu i zlato. Koristi se skoro u svim kulturama i religijama: u Egiptu da bi se slavio bog Sunca – Ra; u Singapuru ogromni stubovi boswellie gore neprestano tokom cijelog sedmog lunarnog mjeseca da bi zaštitili od zlonamjernosti kralja pakla; u Centralnoj Americi se gori sa ciljem da se udalje loši duhovi. I dan-danas se pali, kako u katoličkim, tako i u pravoslavnim crkvama širom svijeta.

Malo botanike

Porijeklom iz Afrike i Azije, drvo boswellie može dostići visinu i do 6 metara. Karakterišu ga mali cvjetovi bijele ili svijetloroze boje. Na kori njegovog stabla prave se incizije iz kojih izlazi bijela viskozna supstanca. Sušenjem se pretvara u aromatičnu smolu narandžastobraon boje. Ta aromatična smola, poznata pod imenom tamjan, gori se ili destiluje za dobijanje eteričnog ulja.
U kojim slučajevima koristiti eterično ulje boswellie?

Eterično ulje boswellie ima odlična regenerirajuća svojstva na kožu. Svojim antiinflamatornim osobinama uspješno djeluje i kod reumatizma i bolova u zglobovima i mišićima.
Ovo ulje karakterišu i odlična stimulativna svojstva u jačanju imunosistema.

Na psihoemocionalnom planu eterično ulje boswellie može se koristiti u slučajevima velike napetosti, nervoznog umora, opsesija. Oslobađa od strahova, smiruje stanja stresa i iritabilnosti, pospješuje komunikaciju.

Upotrijeba ovog ulja ne pokazuje kontraindikacije. Radi svake sigurnosti preporučuje se savjet stručnog lica prije svake upotrijebe ovog ulja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.