Upoznajmo aromaterapiju

Šta je aromaterapija ?

Aromaterapija pripada grupi prirodnih/alternativnih medicina i koristi esencijalna/eterična ulja koja su dobijena destilacijom određenih biljaka. Upotreba ulja je najčešće inhalacijom, mazanjem na kožu i masažom ili pripremom posebnih kupki za opuštanje.

Kada se može koristiti ?

Aromaterapija ima izuzetno širok spektar delovanja. Može se koristiti u domenu preventive – da bi se što duže održalo dobro zdravlje ili u kurativne (lekovite) svrhe – od običnih prehlada, preko hroničnih oboljenja, pa do izuzetno ozbiljnih, poput karcinoma, gde se pokazala vrlo efikasnom kao komplementarna metoda kod radio ili hemoterapije.

Da li ima svoju primenu jedino u lečenju bolesti ?

Ne. Aromaterapija se često i vrlo uspešno koristi i u kozmetici. Pojedina eterična ulja imaju odlične antirid efekte, druga su izuzetno efikasna u borbi protiv celulita ili u sprečavanju opadanja kose. Takođe se koriste i kod zarašćivanja rana, pri čemu ožiljci postaju skoro nevidljivi što je izuzetno praktično, između ostalog, u estetskoj hirurgiji. U efikasnost aromaterapije možemo se vrlo brzo uveriti prilikom masaže eteričnim uljima. Ona dovode do opuštanja tela i oslobađanja svih napetosti nastalih stresom, za jako kratko vreme. Sport je još jedna oblast u kojoj je ova vrsta terapije dosta prisutna i gde je pokazala nebrojeno puta svoju efikasnost - bilo da se radi o povredama ili u slučaju bržeg oporavka nakon fizičkog napora.

Kod kojih oboljenja se najčešće koristi ?

Prehlade, infekcije iz oblasti ORL-a, bronhitisi, angine, sinuzitisi, bolovi u zglobovima, leđima, napetost, problemi sa varenjem, umor, opekotine i akne predstavljaju samo neka od oboljenja kod kojih se aromaterapija puno koristi i postiže izuzetne rezultate.

Da li svako može da koristi aromaterapiju ?

Da. Aromaterapija se može primenjivati u svim uzrastima – od malog deteta do odraslih osoba. Jedini uslov je dobro poznavati svojstva eteričnih ulja i primeniti adekvatno određenom uzrastu. Postoje ulja koja su namenjena deci i ulja prilagođenija odraslim osobama. Nepoznavanje i nepoštovanje osobenosti esencijalnih ulja može dovesti do teških posledica. Iz tog razloga, neophodno je konsultovati specijalistu iz oblasti aromaterapije koji ce Vam preporučiti ulje najbolje adaptirano za Vaše potrebe.