Biljke

Žalfija

  • Text Hover
Njeno ime na latinskom, "salvia", znači "izliječiti", "spasiti". Za Rimljane žalfija je bila "sveta biljka", koristili su je u medicinalne svrhe, ali i kao zaštitu od loših duhova. U srednjem vijeku se koristila za liječenje vida.

Malo botanike :
Žalfija je biljka visine od oko 80 cm, brzo raste, jakog je mirisa i karakteriše se izuzetnom otpornošću i dugovječnošću. Naklonjena je krečnom i kamenitom tlu koje je jako izloženo suncu. Tamo gdje ona raste skoro da ni jedna druga biljka ne raste, te se smatra prirodnim herbicidom.

Proizvodnja eteričnog ulja od žalfije vrši se od proljeća, kada je u cvjetu pa do jeseni - septembra mjeseca. U zavisnosti od doba berbe i destilacije, mijenja se biohemijska kompozicija ulja i time i njegovo dejstvo.

Postoje dvije osnovne vrste žalfija od kojih se dobija eterično ulje: salvia officinalis i salvia sclarea. Njihovo terapijsko dejstvo se u mnogome razlikuje, te je neophodno konsultovati kompetentno lice prije upotebe tog ulja.

U kojim slučajevima koristiti eterično ulje žalfije?

To je ulje koje prati sve periode života jedne žene. Od puberteta i pojave prvih ciklusa, kod poremećaja menstruacija (odsustvo, neredovnost, preobilni ciklusi…), PMS, poremećaji sa pojavom premenopauze, infekcije genitalnih organa vezane za hormonalne poremećaje, glavobolje, problemi kože vezani za ciklus…

Reguliše poremećaje cirkulacije, proširene vene, hemoroide…

Djeluje kao afrodizijak

Na psiho-emocionalnom planu, eterično ulje žalfije rastjeruje napetost, tvrdoglavost, malodušnost, otklanja osjećaj straha, brižnosti, melankolije, depresije, paranoje. Pomaže da se život prihvati sa lakoćom, odličan je pratitelj kod "midlife crisis" stimuliše kreativnost i jača povjerenje u sebe.

Zbog prisustva brojnih kontraindikacija neophodno je pristupiti sa puno opreznosti i poštovati savjete stručnog lica prije svake upotrebe ovog ulja.

Napomena: Ovaj članak je čisto informativnog karatera i ni u kom slučaju ne zamijenjuje savjete ljekara ili nekog drugog stručnog lica. Prije svakog korišćenja eteričnih ulja obratiti se kompetentnom licu. Sajt ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene efekte.